Școlile și grădinițele sunt acum închise. În perioade normale, bunicii sunt cei care ne ajută atunci când copiii stau acasă. În contextual actual însă, această variantă nu este recomandată, persoanele în vârstă aparținand grupului de risc și ca urmare ei sunt cei care trebuiesc protejați în primul rand prin evitarea contactelor cu cei mici.
În plus, ca și noi, mulți părinți lucrează în biroul de acasă având și grija copilului în același timp. Aceasta este o povară dublă pentru părinți. În cele ce urmează vă oferim 7 sfaturi care vă pot ușura sarcina:
1. Lăsați copiii să doarmă
Lasă-ți copiii să doarmă mai mult decât de obicei. Această stare de fapt este o schimbare și poate dura ceva timp până când cei mici se obișnuiesc cu noul ritm, dar dă rezultate. Puteți începe munca în timp ce copiii dorm dimineața. Acest lucru vă oferă un interval de timp cu productivitate care poate ajuta în cazul în care copiii dvs. sunt mai activi după-amiaza.
2. Mișcarea
Acum sunt interzise grupurile de peste două persoane în toată țara. Membrii familiei nu sunt o excepție. Acest lucru îi afectează și pe copii, deoarece nu se mai pot juca în locurile de joacă de afară și, prin urmare, nu fac mișcarea necesară. Exercițiile fizice sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece le mențin sănătatea și au un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului. Prin exerciții de dans și mișcare te poți asigura că cei mici se antrenează. Pentru aceasta, puteți găsi videoclipuri gratuite pe Internet: https://www.youtube.com/watch?v=L-8wW40jTzc
3. Integrare în treburile casnice
Încercați să vă implicați copiii în gospodărie. La ora prânzului, de exemplu, copiii dvs. vă pot ajuta cu gătitul. Această măsură are și scop educațional, cu rol în sporirea încrederii de sine, a responsabilității și independenței celor mici. Aveți însă grijă să nu vă copleșiți copiii. Îi puteți ajuta întotdeauna dacă ceva nu funcționează.
4. Lecții și joacă
Un program al zilei ajută la simplificarea conviețuirii în casă. Stabiliți ore clare pentru lecții și joacă. Ce trebuie luat în considerare? Jocurile pot dura mult mai mult decât studiul. Când studiați cu ei, nu ar trebui să exercitați nicio presiune asupra copiilor voștri. Nu uitați, nu trebuie să înlocuiți școala. Incercați să transmiteți conținutul lecțiilor într-un mod jucăuș.
5. Comunicați conținutul lecțiilor
Nu trebuie să cumpărați ustensile scumpe pentru a transmite materialul de învățare. Puteți utiliza instrumente simple pe care le aveți deja în gospodărie, cum ar fi:
• Hârtie și pixuri
• Cărți de colorat și cărți de citit
• Chiar smartphone-uri, tablete sau computere
Conținutul lecțiilor poate fi adaptat la interesele copilului. Copilul tău este interesat de spațiu? Puteți tipări și pregăti o pagină de colorat cu sistemul solar. Chiar și canalele TV oferă conținut interesant în bibliotecile media. Acestea sunt destinate tuturor grupurilor de vârstă și pot fi folosite oricând.
6. Plictiseala este un profesor bun
În zilele noastre, mulți copii nu mai pot fi plictisiți, deoarece sunt obișnuiți cu activitățile non-stop. Cu toate acestea, copiii ar trebui să învețe, de asemenea, să suporte plictiseala. Plictisul încurajează creativitatea, motiv pentru care nu ar trebui să oferiți copiilor dvs. un program de divertisment. Cei mici trebuie să învețe să se descurce singuri. Chiar dacă este dificil: încearcă să te concentrezi asupra muncii tale în biroul de acasă și oferă copiilor tăi libertate.
7. Plimbări
Având în vedere situația actuală, trebuie evitate locurile de joacă. Cu toate acestea, puteți face o plimbare cu cei mici în timpul pauzei. Aerul proaspăt nu numai că îți ajută copiii, dar îți îmbunătățesc productivitatea atunci când lucrezi de acasă. În plus, copiii dvs. se pot juca și în grădină dacă locuiți la casa.