Marina Almășan, una dintre cele mai iubite prezentatoare de televiziune și o pasionată a călătoriilor, s-a întors recent dintr-o călătorie în Tunisia, o călătorie de plăcere, dar mai ales de documentare a viitoarei sale cărți. Ne-am dorit să aflăm mai multe despre experiența sa în Tunisia, așa că am pus la cale câteva întrebări, la care am primit răspunsuri absolut fabuloase. Merită să citești articolul până la final și-o să-ți vină o poftă nebună să vizitezi această țară.
Perfect-Tour: Marina, știm că ai realizat numeroase reportaje turistice din destinații spectaculoase, dar ai publicat și o serie de cărți de călătorie inspirate din vizitele tale prin lume. De data aceasta, ai ales să descoperi Tunisia. Cum s-a înfiripat dorința de a descoperi Tunisia, ce anume te-a atras la această țară din extremitatea nordică a Africii?
Tunisia vine după un șir de țări din Nordul continentului – Norvegia, Suedia, Danemarca, toate culminând cu Finlanda – cutreierată tot alături de Perfect Tour – inclusiv spectaculoasa incursiune în zăpezile Laponiei, zăpezi pe care am alunecat până la ușa lui Moș Craciun.
Cumva, așadar, mi se făcuse dor de căldură! 😁 Și, deși toți mă avertizaseră că Africa este de evitat vara, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, încăpățanarea m-a făcut să-mi urmez planul. Așa că, alături de Perfect Tour, am avut parte de o călătorie superbă, destinația fiind “cea mai occidentală țară africană” și anume Tunisia.
Citisem mult despre această țară, am apucat să-i vizitez bogatul stand expozițional, organizat în această primăvară de Ambasada Tunisiei la București, la “Ziua Africii”, și…cucerită fiind de idee, mi-am zis : “Cred că din această călătorie sunt șanse să rezulte o carte cel puțin interesantă, dacă nu chiar utilă pentru cei ce se vor hotărâ să-mi calce pe urme!”
Perfect-Tour: Cum v-ați construit traseul și pe unde v-au purtat pașii în cele 7 zile de călătorie? Ați vrut să „bifați„ zonele turistice sau v-ați lăsat ghidați și de localnici/partenerii locali?
Când pornesc în astfel de călătorii “cu scop precis” (fie filmări pentru TVR, fie editarea unor jurnale de călătorie), plec la drum “blindată”: îmi stabilesc un regim draconic de vizitare, astfel încât nicio zi din cele îngăduite mie să nu fie irosită. Primul pas este, fireste, documentarea acasă, în fața calculatorului sau din discuțiile cu “călători anteriori” ( prieteni, colegi jurnaliști, etc). Îmi fac astfel o primă idee. După care încep să aștern pe hârtie CE, din cele aflate, mi-a atras atenția în mod special, CE anume cred eu că-mi va fascina cititorii/telespectatorii.
Lista devine foarte lungă, mai ales că obiectivelor turistice concrete (locul X, sau Y, sau Z, etc) le adaug alte elemente necesare unei viziuni complete asupra țării. De exemplu: aș vrea sa vizitez un bazar; aș vrea să asist la o demonstrație culinară; aș vrea să ajung cumva în locuința unui locuitor de rândă; aș vrea să vizitez o piață de cartier; aș vrea să asist la un spectacol tradițional de muzica/ dans; aș vrea să cunosc o personalitate a culturii din țara respectivă.
După ce-mi fac acest “plan de bătaie”, vine momentul să mă adresez specialiștilor. În cazul de față, am conlucrat în primul rând cu Agenția – care mi-a facilitat accesul la marea majoritate a punctelor mele de interes, găsind cele mai bune variante, dându-mi sugestii de completare, organizând la fața locului traseele stabilite “de acasă” și antamând ghizi locali excelent pregătiți. Am avut, de această dată, surpriza uriașă de a beneficia de un ghid tunisian care, culmea! știa, la perfecție aproape, limba română!
Ajutorului prețios, oferit de Agenție, i s-a adăugat cel oficial, oferit de Ambasada României la Tunis ( MAE este, de fiecare dată, partener al proiectelor mele de acest fel), care a mobilizat, la rândul său, autoritățile locale. Drept care, Ministerul tunsian al Turismului a completat și așa bogatul nostru program cu propriile sugestii, ne-a ajutat, la rându-i, cu aprobări și ghid profesionist pentru propunerile sale. Iar pentru aprobările oficiale necesare fotografiilor și filmărilor profesioniste, Ambasada României a devenit partenerul de nădejde al Perfect Tour. In concluzie, sintagma “munca în echipă” s-a verificat și de această dată, la superlativ!
Legat, concret de traseu, am să enumăr, într-o ordine aleatorie punctele majore ale călătoriei noastre, fără a intra în detaliile fiecăruia: Cartagina (cimitirul fenician, ruinele băilor termale Antonin, Teatrul Roman, etc) , stațiunea Sidi Bou Said, grotele din Haouaria, Hammamet, amfiteatrul El Djem, diferitele Medine ale orașelor vizitate, cunoașterea, în detaliu, a capitalei tunisiene, apoi a stațiunii Monastir, a orașului Kerkouane, a fortului de la Kelibia, a orașului Sousse. Toate din cele de mai sus, cu nesfârșite alte “subdiviziuni”.
Perfect-Tour: Din toate aceste destinații despre care am citit și pe site-ul femeide10.ro, care anume te-a fermecat cel mai tare și de ce? Poate chiar un Top 3?
Greu de răspuns! Mă puneți cam ca în situația în care o mamă este întrebată pe care din copiii săi îi iubeste mai mult! Deși nu există componentă subiectivă în acest caz, faptul că reușesc să intru în detaliul atât de profund al fiecărei țări vizitate, mă face să descopăr despre fiecare lucruri nebănuite, care scapă poate turistului de rând.
De aceea, sfârșesc prin a mă îndrăgosti iremediabil de toate destinațiile mele. Am fost fascinată, bunăoară, de Japonia, am savurat fiecare zi a întâlnirii cu New York-ul, mi-a plăcut la nebunie Egiptul, am revenit de 6 ori(!!!) în China, m-am bucurat de fiecare clipă petrecută acasă la Moș Crăciun, am găsit o plăcere nebună până și în detinații mai “comune” – mai “aproape de casă” să le zicem – cum ar fi Praga de aur, Zagreb…Nu vă iese, deci, figura cu Top3! Ați deschis robinetul meu cu emoții! 😁😁
Perfect-Tour: Despre noi se spune ca suntem un popor ospitalier. Cum i-ai perceput pe tunisieni? Sunt deschiși, ospitalieri cu cei care le vizitează țara și le descoperă cultura?
Fix așa! Deși sunt un popor frământat de suișurile și coborâșurile istoriei, deși marea masă a tunisienilor sunt oameni sărmani, care muncesc din greu pentru fiecare bănuț adunat, în raport cu cei veniți să le viziteze țara se comportă admirabil: sunt prietenoși, sunt deschiși, sunt veseli, iar lucrătorii din servicii și-ar da si cămașa de pe ei ca să te vadă mulțumit. Tunisia a fost o surpriză extrem de plăcută, deși mărturisesc că am strecurat în bagaj, la plecarea în călătorie, și destule…prejudecăți. Am scăpat însă repede de acest balast!
Perfect-Tour: Ca în orice vacanță într-o țară străină, cu o cultură deferită de a noastră, căutam să descoperim cât mai mult din specificul locului, iar mâncarea este o modalitate excelentă pentru a realiza acest lucru. Cum este mâncarea tunisiană, ce are ea special și ce ne recomanzi să încercam când ajungem în Tunisia?
Deși, ca om care apare pe ecran, sunt într-o veșnică luptă cu kilogramele și mă hrănesc întotdeauna puțin și foarte sănătos, atunci când plec într-o astfel de călătorie mărturisesc că …uit de mine! Las la o parte orice restricție și mă bucur să pot degusta tot ceea ce mă ajută să înțeleg mai bine respectiva țară, să-i înțeleg tradițiile culinare, să-i descopăr delicatesele. Și in acest caz, totul pornește de la o susținută documentare prealabilă, completată însă cu “surprizele la fața locului”.
Bunăoară, de această dată știam încă de acasă că Tunisia e patria couscous-ului și am profitat pentu a gusta cateva variante de couscous gătit în stil tunisian – cu carne, cu pește, cu legume. Știam apoi de curmale, ca fiind tot un soi de “fruct național” și m-am bucurat ori de cate ori am fost servită cu ceva pe bază de curmale : prăjiturele tradiționale cu gem de curmale, apoi chiar lichior de curmale. Da, vorbim despre o țară musulmană, nu se consumă băuturi alcoolice în Tunisia, dar există totuși unele localuri, mai ales în zonele turistice, în care poți bate palma cu Bachus și ciocni, bunăoară, un delicios vin tunisian. Am fost fascinată de preparatul numit “brick” – un soi de “pachețel de primăvară” al asiaticilor, mult mai voluminos însă și în formă triunghiulară, ascunzând diferite umpluturi. Ca gospodină, mi-am notat rețeta originală a supei de linte uscată “leblebi” – cu care m-au dat gata tunisienii, iar pentru că, în esență, încerc să fiu vegetariană, în Tunisia am dat iama în delicioasa salată tradițională mechouia (pe bază de legume coapte, ton, măsline și ouă fierte).
Le-am adus celor dragi, la întoarcerea acasă, așa numita “harissa” – o pastă de ardei iute, care nu lipsește de pe nicio masă tunisiană: ea are la baza ardeiul iute tunisian plus multe alte ingrediente: ardei roșu uscat la soare, dar și alți ardei iuți, mirodenii, plante aromatice, pastă de usturoi, semințe de coriandru, semințe de chimen, unele legume și ulei de măsline, pentru conservare. De băut, fiind foarte cald, am profitat de fresh-urile de fructe de tot felul, pe care le poți comanda oriunde, și la cafenele de lux, dar și la micuțe prăvălii din medinele tunisiene.
Perfect-Tour: Tunisienii au asa-numita Medina sau „Centrul Vechi„, unele locatii fiind chiar obiective protejate Unesco. Cum le-ai descoperit, ce au ele special si la ce se pot astepta turistii de la un astfel de loc?
Medinele din orașele tunisiene au fost, pentru mine cel puțin, o chintesență a istoriei și culturii tunisiene, un loc unde te poți îmbiba cu viața de odinioară a orașelor. Medina este genul acela de bazar cum vezi la turci spre exemplu, însă mult mai bogat. Aici poți da, din loc în loc, de moschei tradiționale, poți face un shopping pe cinste (Atenție! Documentați-vă în prealabil în privința artei negocierii!), îi poți admira pe meșteșugari la lucru (eu am asistat la gravarea, pe o brățară de metal, a numelui nepotului meu sau la prepararea, chiar sub nasul meu, în stradă, a celebrelor gogoși tunisiene).
Obiectele artizanale, expuse în prăvăliile Medinei, le transformă pe acestea în mici expoziții de artă, pe care le vizitezi cu o plăcere nebună, chiar dacă nu vei investi în final într-un obiect din ceramică, un tablou multicolor, un vas de alamă sau bijuterii din aur sau argint.
Medinele tunisiene sunt un spectacol al privirii și te poți pierde în astfel de locuri și câte o zi întreagă, fără să te plictisești nicio clipă! Îți trebuie doar răbdare, curiozitate, niscaiva dinari, o sticlă cu apă în rucsac, șapcă de soare și obligatoriu încălțăminte comodă, pentru drumurile pietruite.
Perfect-Tour: Stim sigur că cititorii și turiștii noștri apreciază impresiile de călătorie și se inspiră din vacanțele altor persoane. Pentru a le veni în întâmpinare și din experiența ta personală, ce obiective turistice tunisiene/experiențe crezi că ar trebui să se afle pe o listă de vacanță în Tunisia?
Dacă ar fi să le numesc pe cele care m-au impresionat cel mai mult, voi pune pe listă Medina din Tunis, băile termale Antonin – acele SPA-uri ale romanilor de odinioară, apoi, ca să rămânem în antichitate, amfiteatrul El Djem, ruinele orașului punic Kerkouane, pitorescul orășel albastru Sidi Bou Said, în fine, mausoleul lui Habib Bourguiba – primul Președinte al Tunisiei. Nu l-am prins deschis – și este marea “înfrângere” a acestei călătorii – Muzeul Bardo, al doilea ca mărime al Africii și care conține cea mai completă colecție de mozaicuri romane. Dar poate mă vor “răzbuna” următorii călători, bifându-l ca obiectiv “rezolvat”!
Perfect-Tour: Căror aspecte ar trebui să le acorde o importanță mai mare pentru o vacanță perfectă în Tunisia? (poate administrative, ghid local dacă e necesar, comportamentul în societatea tunisiană, Do`s and dont`s)
Raspunsul meu are o notă personală, “jurnalistica”: din punctul meu de vedere, când călătorești într-o țară străină și vrei s-o și cunoști, nu doar să te îngropi într-un resort și să-ți petreci saptamâna stând cu burta la soare, iar apoi alimentându-ți-o la mesele îmbelsugate ale opțiunii “all inclusive”, trebuie să afli mai întâi ce-ți poate oferi de vizitat țara/locul respectiv.
Apoi trebuie apelat la serviciile unei agenții profesioniste, care să acopere atât confortul călătoriei, cât și și partea ei “instructivă”. Inclusiv un ghid profesionist, daca se poate. Farmecul vizitelor alături de un ghid localnic, care cunoaște nu numai obiectivele turistice, dar poate oferi și “ponturi” legate de obiceiuri și tradiții, legate de “ce anume nu trebuie ratat” și de alte elemente “de culoare” ale locurilor vizitate, nu poate fi egalat de excursiile pe cont propriu!
Ca reguli generale, Tunisia fiind un stat musulman, recomand o ținuta decentă (mă refer în afara locurilor de plajă și agrement), un comportament civilizat (autoritățile tunisiene sunt foarte severe și riguroase, date fiind nelinistile sociale ale ultimilor ani).
E bine să cunoașteți limba franceză (Tunisia, fiind mulți ani sub protectorat francez, limba franceză este vorbită la scară largă), dar vă veți descurca și cu engleza, pe care tot mai mulți tineri o vorbesc. Cardurile nu prea vă sunt de folos, e bine să aveți la dumneavoastră cash, pe care îl veți obține schimband Euro sau Dolari la casele de schimb valutar, răspândite cu precădere prin orașele mari. Dacă sunteți dependenți de alcool, ar fi bine… să vă lăsați dependența acasă! Veți găsi anevoios locuri în care acesta se servește liber, iar în magazine nu prea-l vei putea găsi.
De călătoriți vara, asigurați-vă că aveți haine potrivite, șăpcuțe de soare, creme de protecție solară și că sunteți la curent cu cei “2 litri minim de apă pe care trebuie să-i consumați pe zi”. În Tunisia mai adăugați-le unul! Apa e ieftină și se găsește peste tot. 😁 Și, da, aer condiționat are orice incintă!
Perfect-Tour: Adeseori ne întoarcem din călătorii cu noi perspective asupra lucrurilor, cu noi moduri de a privi lumea. Este ceva din întreaga călătorie (oameni, locuri, experiențe) care și-a provocat o impresie puternică, la care gândurile se întorc mereu și generează (poate) o schimbare în modul în care privești lucrurile/viața?
Nu pot spune că, la vârsta și experiența mea, mai pot exista schimbări atât de “majore”, în urma unei călătorii. Însă, cu siguranță, mici detalii ale prezentei mele în Tunisia mi-au rămas în minte și le folosesc în relatările mele, legate de această țară.
Mi-a rămas proaspătă în memorie, bunăoară, răsucirea la 360 de grade, pe care am făcut-o stând în mijlocul impresionantului amfiteatru roman din El Djem (frate cu vestitul Colloseum din Roma), când am avut pentru o clipă impresia că mă aflu cu câteva mii de ani în urmă si, cu puterea imaginației, mă așteptam ca, dintr-un moment în altul, pe una din porți, să năvălească în arenă gladiatorii… Și am simțit același fior al trecerii Timpului, în momentul în care am descoperit, la picioarele mele, ruinele orașului punic de altădată din Kerkouane, văzând urmele unor locuințe în care trăiau oameni ca noi, străzile pe care aceștia se plimbau, clădirile administrative ale cetății, băile existente încă de pe atunci…Doamne! Oamenii aceia sunt demult oale și ulcele, și noi, oamenii Prezentului, curând oale și ulcele la rându-ne, vom alimenta curând planeta cu ruinele orașelor noastre, pe care, peste mii de ani (dacă omenirea va mai exista!) le vor vizita oamenii Viitorului… Vedeți la ce filozofii de viață m-a adus vizita in Tunisia?!?😁
Una peste alta însă, și această călătorie mi-a întărit convingerea că, în loc să investim bani în “a avea mai mult”, în a acumula bunuri materiale în cantități inutile limitatelor noastre necesități, noi, oamenii, am fi mult mai fericiți și mai câștigați să investim în a cunoaste lumea, a experimenta senzații noi, a vedea lucruri nebănuite, despre care, poate, am descoperit doar prin carți. Mark Twain spunea : “Peste 20 de ani vei fi mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât de cele pe care le-ai făcut. Așa că aruncă parâmele. Pleacă departe de portul sigur. Prinde vânturile schimbării în velele tale. Explorează. Visează. Descoperă.”
Perfect-Tour: Cum ai sintetiza, în câteva cuvinte, întreaga ta experiență în Tunisia?
Fabuloasă! Nu e nevoie de mai multe cuvinte!
Iți multumim tare mult pentru amabilitate și pentru toate experiențele pe care le-ai împărtășit cu noi și cititorii noștri. Ne bucurăm că am putut fi parte din această călătorie de descoperire a unui tăram cu o istorie milenară și o cultură unică.
Dragă cititor, dacă Marina te-a convins că merită să vizitezi Tunisia, solicită oferta personalizată pe [email protected] sau la 031.9596.
(C) Fotografii: Arhivă personală Marina Almășan