Malta
O ţară insulară, din mijlocul Mării Mediterane, la sud de Sicilia, Malta este de fapt un arhipelag, chiar dacă doar trei dintre cele mai mari insule sunt locuite: Malta, Gozo şi Comino. Ţara a fost puternic influenţată de culturile nord-africane şi arabice în timpul anilor, cu toate că există şi o latură siciliană împământenită adânc în caracterul ei. Există doar câteva ţări în lume ce combină o asemenea abundenţă istorică, arhitectonică, culturală şi diversitate etnică într-un spaţiu atât de restrâns.
De la templele neolitice la ruinele antice afisând influenţele greceşti, feniciene, romane, arabe, normande, franceze, britanice, insulele au o istorie ce datează din vremuri înnegurate, cele mai vechi ruine datând din mileniul al IV-lea î.e.n. Ţara a aderat recent la Uniunea Europeană, devenind membră în 2004. A fost una din coloniile britanice până în 1964 când şi-a câştigat independenţa. Fiind o insulă mediteraneană, cultura, clima şi bucătăria sunt toate tipice acestei regiuni.
Transportul în comun este demn de încredere dar extrem de scump. Cea mai bună alegere pentru turiştii în concediu în Malta este închirierea unui scooter. Taxiurile sunt o alternativă foarte scumpă. De vreme ce insulele sunt atât de mici, este destul de uşor să te deplasezi. Între insule, cea mai populară metodă de transport este cu feribotul, care circulă la intervale de 45 de minute, chiar şi în perioada iernii. Limba oficială este engleza, chiar dacă şi italiana este destul de bine înţeleasă iar localnicii vorbesc şi malteză, un amestec ciudat de arabă, italiană, ebraică şi amharică. Cu toate că există o bucătărie malteză distinctă, majoritatea preparatelor culinare au influenţe logice, mediteraneene.
Malta este locul perfect de a vă petrece vacanţa tipică mediteraneană. Insulele sunt sigure şi uşor de parcurs. Lunile de vară sunt foarte călduroase, deci dacă nu sunteţi avizi după plajă şi soare şi doriţi să evitaţi temperaturile extreme, planificaţi-vă concediul în Malta în afara lunilor iulie şi august, atunci când temperaturile sunt la apogeu. Totodată, dacă doriţi să mergeţi în Malta în perioada din afara sezonului mai – octombrie, veţi avea surpriza să găsiţi majoritatea obiectivelor turistice închise iar mare parte a hotelurilor şi restaurantelor să funcţioneze la capacitate redusă.
Capitala Valletta sau La Valleta, cu fortificaţiile sale şi străzile pline de o istorie îndelungată, este probabil cel mai cunoscut loc din Malta iar bijuterii precum catedrala Sfântul Ioan îi justifică pe deplin reputaţia. Imaginea perfectă a citadelei Mdina este o altă incredibilă locaţie de pe insulă; o plimbare de seară de-a lungul aleilor iluminate de lămpi, este un lucru obligatoriu.
Vittoriosa, Cospicua şi Senglea (cunoscute împreuna ca „Cele trei oraşe”) au fost gazda primilor cavaleri de Malta. Forturile lor sunt un spectacol splendid pentru mulţii pasageri ai vapoarelor de croazieră ce întră prin Grand Harbour. Dacă perioada medievală nu este suficientă pentru amatorii de istorie, atunci n-o să fiţi decepţionaţi de templele megalitice şi catacombele subterane din partea de sud a Maltei, datând din anul 3.600 î.e.n. Aceste situri arheologice veritabile sunt încluse în patrimoniul UNESCO.
Sliema şi St. Julian sunt centrele de distracţii ale insulelor. Este locul în care sunt situate majoritatea hotelelor de 5 stele, unde restaurantele rafinate oferă delicii gastronomice sau unde îşi pierd vremea localnicii la un pahar de bere sau vin. Nordul insulei principale cuprinde câteva din cele mai bune plaje din bazinul Mării Mediterane, încadrate de un peisaj natural pitoresc, într-o zonă rurală spectaculoasă. Alternativa ar fi o vizită pe a doua cea mai importantă insulă, Gozo, ce se poate accesa cu feribotul, după o călătorie de 30 de minute. Gozo oferă şi câteva locuri reputate pentru scufundări, aflate în imediata vecinătate a apelor limpezi precum cristalul ale Lagunei Albastre din Comino.