Iran
Plin până la refuz de orașe antice, ruine, moschee magnifice și muzee demne de a fi explorate, Iranul nu atrage, totuși, turiștii obișnuiți. Dar, pentru iubitorii de cultură străveche, cei peste 5.000 de ani de istorie oferă câteva dintre minunile lumii antice, ca parte integrantă a fostului imperiu persan. Numit chiar și acum Persia, Iranul a fost una dintre primele țări invadate de forțele armate islamice originate în Arabia în secolul al VII-lea.
Chiar dacă turismul cunoaște o oarecare creștere, călătoriile în Iran nu pot fi considerate încă sigure. Iranul și vestul împart o relație tensionată de foarte mulți ani, iar percepția acestei țări și a locuitorilor ei în perspectivele europenilor sunt bazate doar pe ceea ce se vede la televizor. Imaginea negativă a Iranului este cauzată, în mare măsură, de politica propriului guvern, însă ceea ce mare parte a lumii trece cu vederea este populația înțelegătoare din spatele acestei fațade rigide. Iran a fost singura țară din Orientul Mijlociu a cărei cetățeni au organizat, ad-hoc, o veghe pentru victimele atentatului din 2001. Cu toate acestea, sentimentele anti-vestice sunt destul de puternice în unele regiuni, iar turiștii străini ajung deseori să fie opriți, legimitați sau chiar arestați, pentru un anumit tip de comportament.
Această țară bogată în comori culturale are ceva de oferit pentru fiecare, cu multe posibilități de excursii, shopping sau delicii culinare. Cu niște legi destul de represive în ceea ce privește femeile, Iranul nu poate fi nicicum considerat o destinație în care v-ați putea petrece o lună de miere. Totuși, pentru cei mai îndrăzneți, statul islamic oferă câteva opțiuni pentru drumeții, alpinism și resorturi de schi, la prețuri rezonabile. Munții ce mărginesc Marea Caspică sunt acoperiți de păduri de foioase, iar solurile fertile situate de-a lungul coastelor Mării Caspice și a Golfului Persic sunt utilizate în agricultură. Iranul este deosebit de bogat în resurse minerale valoroase, în special petrol și gaze naturale.