Patagonia
Din Anzi si pana in pampa, pe teritoriile statelor Chile si Argentina, se intinde Patagonia, o regiune geografica si istorica de o imensa varietate, care, in ciuda trecutului sau fascinant si a culturii distincte, a ramas inca relativ neexplorata.
Rasarituri si apusuri cum numai in indepartatele tari ale Sudului pot fi admirate imbraca intr-o lumina incredibila peisaje a caror frumusete nu poate fi descrisa in cuvinte. Contrastul dintre maretia alba si rece a ghetarilor alpini si reflexele rosii ale stancilor pe care se prelinge soarele fac din Patagonia unul dintre tinuturile cu cele mai frumoase privelisti din lume, de o grandoare naturala aparte.
Parcul national Torres del Paine din sudul statului Chile, infiintat in 1959 pe o suprafata de 240 de mii de hectare, este una dintre nestematele sudului Americii. Masivul Paine se inalta asemenea unei fortarete de nepatruns, incoronata de turnuri ascutite ce se ridica semet spre cer. La nord de Torres del Paine se afla parcul national Los Glacieres, unde atractia principala o constituie faimoasele varfuri Fitzroy si Cerro Torre, o adevarata provocare pentru cei mai iscusiti alpinisti. Dar minunatul peisaj montan nu este singura priveliste extraordinara din Patagonia.
Intinsa pe mai bine de 1,25 milioane de kilometri patrati, regiunea este putin populata si, in ciuda frumusetii sale speciale, inca putin explorata, vizitata si cunoscuta. Intre cele doua parcuri se afla cea mai mare calota glaciara din afara regiunilor polare, iar la 200 de kilometri est se intinde nesfarsita pampa. Denumirea de „Paine” provine din dialectul Tehuelche, ai carui vorbitori locuiesc din vremuri imemoriale regiunea, si inseamna „roz“. Intr-adevar, varfurile ascutite de granit carora alpinistii le-au