Madagascar
O destinaţie turistică captivantă şi în egală măsură neobişnuită, Madagascar este descrisă în mod frecvent ca un al optulea continent, datorită florei sale unice, faunei endemice şi peisajelor spectaculoase. A patra insulă a lumii a fost separată de continentul african acum aproximativ 165 de milioane de ani, permiţând animalelor şi plantelor sale bizare să evolueze separat timp de milenii – explicând astfel de ce miile de specii găsite aici sunt caracteristice doar Madagascarului. Posibilitatea de a vedea lemurii aye-aye, vulpile zburătoare (de fapt, lilieci), fose, tenreci şi cameleoni face din Madagascar o locaţie de vis pentru iubitorii naturii. Prin urmare, cele mai faimoase atracţii se găsesc în interiorul incredibilelor parcuri şi rezervaţii naturale.
Madagascar este o destinaţie ce vă poate pune la încercare, prin lipsa de infrastructură, sărăcie şi cu o rată a infracţionalităţii destul de mare, însă răsplăteşte înzecit turiştii mai curajoşi. Pentru cei ce doresc să lenevească pe plajele sale frumoase, fără să-şi asume riscul de a se aventura în zonele nedezvoltate, resortul insular Nosy Be, de pe coasta de nord-vest a insulei, este un paradis romantic şi sigur, ce oferă o serie întreagă de activităţi legate de apă şi de pădurea tropicală învecinată.
Clima Madagascarului este subtropicală, cu un sezon ploios între noiembrie şi aprilie, căldură şi umiditate pe tot parcursul anului. Totuşi, între mai şi octombrie, vremea este ceva mai potrivită pentru vacanţe, fără atât de multe precipitaţii şi ceva mai racoroasă. Cea mai frecventă modalitate de a ajunge pe insulă este cu avionul (este posibil şi cu vaporul însă e mult mai periculos pe mare), cu aterizare pe Aeroportul Internaţional Ivato, situat la 17 kilometri de capitala Antananarivo.
Între activităţile şi obiectivele oferite de Madagascar putem enumera rezervaţia Berenty (în special pentru a observa diferitele specii de lemuri), plajele şi sporturile acvatice din Nosy Be, viaţa sălbatică din Parcul Ivoloina (parte grădină zoologică, parte rezervaţie naturală), pădurile luxuriante, lacurile vulcanice şi cascadele din Parcul Naţional de la Muntele de Chihlimbar. Recomandăm o excursie la Ambohimanga pentru a lua contact cu istoria şi cultura locală şi la Ranomafana, un obiectiv protejat UNESCO, pentru a descoperi o altă dimensiune a faunei insulare.
Chiar dacă nu este o destinaţie faimoasă pentru evenimente notabile, Madagascarul dispune şi de o serie de festivităţi culturale inedite, incluzând Anul Nou Malgaş, Alahamady Be, ce are loc în fiecare an, în luna martie. Sezonul de observare a balenelor începe în iulie şi se încheie în septembrie. Una din cele mai sărace naţiuni ale lumii, oferind mai multe de 70 de sub-specii de lemuri, cel mai mare producător şi exportator de vanilie de pe glob, Madagscar este o destinaţie la fel de frumoasă pe cât este de pretenţioasă, ideală pentru iubitorii de natură şi de aventură, cu trasee în afară itinerariilor de călătorie obişnuite.