Trandafiri și aur, verde pădure și albastru auriu strălucitor, iar după prima ninsoare strălucirea albului strălucitor: pentru fiecare sezon în Bulgaria există culori captivante și experiențe de neuitat de asortat.
De-a lungul coastei sărutate de soare, Burgas și Sunny Beach sunt paradisuri idilice pentru distracție în vacanța de vară! Nisipurile de Aur situate chiar la nord de Varna, este o altă stațiune de clasă mondială, mărginită de superbele dealuri verzi ale Golden Sands Nature Park.
Când vine iarna, descoperiți vârfurile superbe acoperite de zăpadă ale Parcului Național Pirin: Bulgaria oferă vizitatorilor o gamă uriașă de opțiuni pentru toate anotimpurile pentru a vă răsfăța toate gusturile. Și poziția Bulgăriei la răscruce intre est și vest o face un magnet pentru experiențele culturale pe tot parcursul anului.
Tradiții de primăvară
Primăvara este anotimpul care semnifică o trezire a simțurilor, care se reflectă în tradițiile populare bulgarești pe care le puteți observa în satele din întreaga țară. Martie înseamnă ritualul de a face martenite, podoabe din fire albe și roșii și, de obicei, sub formă de două păpuși, un bărbat și o femeie care simbolizează primirea primăverii.
Ritualul lui Lazaruvane este legat și de apariția primăverii și are loc cu o săptămână înainte de Paște, când tinerele domnițe ale satului împodobite în ținute festive și ghirlande cu flori se plimbă din casă în casă oferind binecuvântări de bună sănătate și recoltele abundente.
Lucrurile se încălzesc, literalmente, în zilele numelui sfinților Konstantin și Helena la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie: vremea ritualului de dans din Nestinarstvo, care are loc în unele sate de munte. Tobele bat și cimpoierii bulgari cântă în timp ce sătenii îmbrăcați în costum tradițional (bărbați în alb cu pantaloni negri, femei cu rochii albe și șorțuri colorate), se plimbă desculți pe niște brazi arși în această ceremonie senzorială aproape hipnotică cu origini foarte străvechi.
Și poate nu ai știut dar trandafirul este simbolul Bulgariei. în mai și iunie se recoltează trandafiri în Valea Trandafirilor, în centrul Bulgăriei, în jurul orașului Kazanlak, în provincia Stara Zagora. Valea are aproximativ 95 de kilometri lungime și 12 kilometri lățime și în fiecare primăvară este transformată într-un veritabil coridor de parfum: jumătate din uleiul de trandafir din lume este cultivat aici din cultura abundentă a trandafirilor Damas roz. Cel mai bun moment pentru a vă alătura localnicilor în procesul de cules de trandafiri este dimineața de weekend în aceste luni speciale. Celebrul festival de trandafiri din Kazanlak se desfășoară timp de trei săptămâni în fiecare primăvară, culminând cu primul weekend de iunie.
Soarele de vară al Bulgariei strălucește pentru toți
Poziția Bulgariei în partea de sud a unei zone cu climă temperată continentală aduce influențe subtropicale, iar unghiul larg de lumină a soarelui care cade pe țară o face predominant însorită. Întreaga parte a estului Bulgariei se confruntă cu Marea Neagră, cu plaje largi de nisip auriu care invită turiștii să se relaxeze într-o clima blânda și brize calde, din mai până în octombrie.
Zeci de plaje mici din golfuletele fermecătoare oferă intimitate pentru cei care caută locuri mai retrase. Nisipurile de Aur este o plajă Blue Flag, aproape de o rezervație naturală, în timp ce superba plajă Bolata, lângă Kavarna, face parte de fapt dintr-o rezervație naturală. Kara Dere este un paradis nisipos pentru cei care caută locuri mai retrase, plaja Harmanite din Sozopol este familială (și o altă plajă cu Blue Flag) și Sinemorets Veleka – numită și plaja Veleka – este situată pe o întindere de nisip orbitor din sudul Marii Negre.
O treime din suprafața terestră a Bulgariei este muntoasă, iar restul este predominant deluroasă, iar aerul de munte vine ca un balsam pur pentru cei care savurează peisaje de păduri, lacuri naturale, pajiști luxuriante și culme maiestuoase. Numeroasele repere naturale, de la peșteri și cascade până la lacurile alpine – oferă o sărbătoare senzorială.
Toamna pentru vinul și cultura bulgară
Toamna în Bulgaria înseamnă mai mult decât căderea frunzelor! Încă din cele mai vechi timpuri, producția de vin s-a împletit cu viața și tradițiile pământului bulgar, ceea ce nu este o surpriză, având în vedere diversitatea mare a solului și soarele abundent al Bulgariei.
Tradiția a început cu tracii care se închinau zeilor vinului, Zagreus și Dionisie și foloseau fructele viței de vie în ritualuri religioase – uneori chiar serveau vin în vase din aur. Vinul roșu tracic a fost menționat de Homer pentru calitatea sa superioară „neamestecată” (grecii vor amesteca ulterior vinul cu apă).
Septembrie și octombrie sunt luni optime pentru explorarea celor cinci regiuni viticole ale Bulgariei, toate găzduind vinări de clasă mondială care oferă degustări de vinuri vizitatorilor. Unele dintre soiurile bulgare unice pe care doriți să le savurați sunt Gamza cu zmeură (un roșu clasic deschis), Mavrud, cu notele sale superioare de fructe și mirodenii sălbatice coapte, Melnik, Muscat și Dimiat, un soi alb aromat – puteți afla mai multe despre tradițiile vinicole la Muzeul Vinului din Pleven.
Gastronomia bulgară este rezultatul interacțiunii delicioase a diferitelor culturi de-a lungul mai multor secole, cu accent pe fructe și legume organice, de casă (inclusiv unele dintre cele mai delicioase cireșe și caise pe care le-ați gustat vreodată!), Condimente aromate, miere ecologică, cârnați delicioși, cum ar fi sudzhuk picant și carne la grătar și bineînțeles celebrul iaurt bulgar și brânza albă (feta), folosite în multe rețete.
Pe măsură ce călătoriți prin țară, profitați de ocazie pentru a gusta diverse bucătării regionale, cum ar fi mâncările tracice gătite în vase de lut cu mult ardei și busuioc: origini străvechi și autentic bulgare! Când încercați bucătăria abundentă din Pirin, în special în numeroasele taverne din Bankso, veți dori să o asortați cu renumitul vin roșu Melnik produs local. Desigur, puteți asorta vinurile Bulgariei cu bucătăria unică a țării în orice moment al anului.
Iarna: hai pe pârtii
Bulgaria pentru schiori? Absolut! La altitudini mai mici, zăpada durează din decembrie până în martie, dar sezonul de schi din stațiunile medii înalte și alpine durează aproximativ 130 de zile în fiecare an și, uneori, se extinde până în aprilie.
Lanțul montan Pirin este unul de o frumusețe alpină spectaculoasă, fundal potrivit pentru stațiunile de schi Bansko, Dobrinishte și Predela. Bansko a găzduit competiții de Cupă Mondială atât la schi alpin, cât și la biatlon, cu pârtii de schi de cea mai bună calitate, hoteluri fine și bucătărie tradițională regiunii Pirin.
Cea mai mare stațiune din regiunea Rila, din sud-vestul Bulgariei, este Borovets. Se mândrește cu pârtii excelente de schi și hoteluri de munte. Oportunități unice pentru combinarea drumeției, schiului și turismului balnear sunt, de asemenea, oferite în Panichishte și la Sapareva Banya. Sau încercați pârtiile din Pamporovo, cea mai înaltă stațiune de schi montană din Rhodopes. Situat în mijlocul pădurilor de molid dens, este un cadru sublim pentru a face amintiri de neuitat de iarnă.