Dublin

Dublin

Dublin este capitala si totodata cel mai mare oras a Irlandei. Orasul este situat pe malurile râului Liffey. Se spune ca numele englezesc „Dublin” este derivat de la numele irlandez „Dubh Linn”, care înseamna „balta neagra”. Totusi, multi istorici nu agreeaza aceasta etimologie, fiindca numele contemporan irlandez al orasului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn. Prima referinta la oras a fost în scrierile lui Ptolemeu în anul 140, unde se referea la oras ca Eblana.

Dublin este un centru cultural major in Irlanda. Cartierul Temple Bar este o zona cunoscuta mondial pentru viata sa de noapte si este populara cu persoane din Regatul Unit si alte regiuni ale Europei. Orasul are o comunitate homosexuala în crestere, desi homosexualitatea nu a fost legalizata decât în 1992, dupa un caz în Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

În Dublin se gasesc cele mai mari si mai prestigioase muzee din Irlanda: Muzeul Irlandez de Arta Moderna, Galeria Nationala Irlandeza, Galeria Municipala Hugh Lane, Biblioteca Chester Beatty si trei filiale a Muzeului National a Irlandei.
Dublin este cel mai mare centru de învatamânt din Irlanda, cu trei universitati: Universitatea din Dublin, care este cea mai veche din Irlanda, fondata în secolul al XVI – lea, Universitatea Nationala a Irlandei, a doua universitate din Dublin si cea mai recenta, Universitatea Orasului Dublin (Dublin City University), specializata în afaceri, inginerie, stiinta si industrie.

Una dintre cele mai vechi regiuni dublineze o constituie Temple Bar, cartierul în care se concentreaza o mullime de restaurante, pub-uri si magazine moderne. Majoritatea atractiilor se afla în partea de sud a râului Liffey – un râu foarte curat si plin cu peste.
Orasul are multe parcuri publice, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Parcul „Phoenix”. Chiar în centrul orasului se gaseste Catedrala „Sf. Patrick”, construita pe terenul unde legendarul Sf. Patrick boteza localnicii. Unul dintre centrele turistice ale Dublinului este obeliscul înalt de 61 m, ridicat în cinstea contelui Wellington, si Piata „15 acri”, care a fost cândva loc pentru dueluri, devenita astazi teren de joaca. Alte locuri vestite în care se gasesc mai multe cladiri cu o arhitectura georgiana sunt scuarul Merrion, Elly Place si Fitzwilliam.

Castelul Dublin este locul în care, din sec. XII pâna în 1920, se afla administratia britanica. El a fost construit pe un deal în partea de vest a orasului. Biblioteca „Chester Beatty” din interiorul castelului detine o colectie unica de papirusuri vechi, manuscrise islamice, opere de arta chineze, japoneze, indiene si ale altor tari rasaritene. Tot aici se pastreaza câteva texte biblice si alte scrieri crestine. Aceasta biblioteca contine, de asemenea, una dintre cele mai bogate colectii de gravuri si carti tiparite din lume.
Muzeul irlandez de Arta Moderna, situat în frumoasa cladire a Spitalului regal Kilmainham, a fost construit în 1680 si a fost prevazut initial pentru militarii trecuti în rezerva. Muzeul de Stat se afla în incinta celor mai vechi din Europa cazarme – Collinn si în scuarul Klark. Acesta detine o colectie bogata de haine vechi, mobila, obiecte de uz casnic si artizanat, precum si colectii de obiecte din argint, ceramica si sticla. Deschis în 1890, muzeul detine si niste colectii absolut unicate. Exista de asemenea exponate ce dateaza din anul 2000 î.Hr. si pâna în sec. al XX-lea. Iar colectia de arheologie egipteana „Ancient Egipt” este una dintre cele mai bogate din lume.

Tara Irlanda
Academy Plaza Hotel  3*

Academy Plaza Hotel 3*

Dublin
De la 256 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Maldron Hotel Smithfield 3*

Maldron Hotel Smithfield 3*

Dublin
De la 460 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun
Pembroke Town House 4*

Pembroke Town House 4*

Dublin
De la 317 Euro / 3 nopti / persoana in camera dubla / mic dejun