Atena
Oraşul Atena a fost vizitat de turişti încă din cele mai vechi timpuri. În epoca modernă, vestigiile sale antice au fost tot mai bine puse în valoare, prin lucrări de restaurare şi iluminări speciale pentru a atrage atenţia străinilor. Iar aceştia vin anual în număr mare număr să viziteze locurile în care a luat naştere, din multe puncte de vedere, civilizaţia Europei.
În Atena, unele vizite sunt aproape obligatorii. Iar prima este Acropole, considerată inima vechiului oraş-stat. Fortificaţia uriaşă domină metropola, iar în Antichitate adăpostea marile temple şi tezaurul cetăţii, unde se înălţa uriaşa statuie din aur a zeiţei Atena, creată de Fidias. La intrare ne întâmpină Propileele, un vestibul din coloane imense, de unde începe drumul spre Parthenon şi Erechteionul, două măreţe sanctuare dedicate Atenei şi lui Poseidon. Înainte, descoperiți micul templu închinat zeiţei Nike, a victoriei. Un alt obiectiv este teatrul lui Dionisos, unde se jucau piesele lui Eschil, Sofocle sau Euripide. Acesta găzduieşte şi astăzi spectacole.
De altfel, în toate cartierele Atenei, de la Monastiraki la Kerameikos sau Kolonaki, sunt vizibile vestigii ale măreţei cetăţi. Arta bizantină este pusă în valoare prin bisericile ortodoxe din secolele IX şi1X iar stadionul antic de marmură îşi are replica în stadionul primelor Jocuri Olimpice ale erei moderne.
Astăzi, străvechea capitală elenă este un oraş viu şi plăcut. Piaţa Syntagma este inima Atenei moderne, iar la Palatul Parlamentului schimbarea gărzii de palicari este un spectacol pitoresc. Serile pot fi încheiate în Plaka, unde micile magazine şi tavernele au un farmec deosebit, prin ofertele de suveniruri, muzică şi mâncare grecească.
Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.
Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de aceste gen din lume: are aproximativ 2.500 de ani. Piesele jucate aici faceau parte din „seria de manifestari” (cum se zice azi) dedicate lui Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilitatii si al distractiilor dezlantuite.
Ruinele templului lui Zeus Olimpianul – cateva coloane uriase, ramase in picioare – iti dau o idee despre grandoarea arhitectonica a lacasurilor de cult, in stil antic.
Vechea Agora – locul in care se intalneau, comunicau si luau decizii cetatenii Atenei antice – are alaturi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu antic grecesc) si, in prelungire, Forul Roman.
Teatrul antic („Odeon”) construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr., grandios, excelent conservat, e utilizat si astazi pentru reprezentatii de toate felurile.
Tara | Grecia |
---|