Senegal
Situat în partea nord-vestică a continentului african şi ocupând cel mai vestic punct al acestuia, mica Republică Senegal este scăldată de apele Oceanului Atlantic, între Guineea Bissau şi Mauritania, incluzând aproape în totalitate teritoriile unei alte ţări vecine, Gambia.
Numele său se pare că derivă din denumirea în limba Wolof a tradiţionalelor canoe scobite, folosite de pescari. Astăzi, pirogile frumos desenate sunt motorul principalelor sporturi locale – cursele de canoe -, ce au loc de-a lungul câtorva întinderi de apă de pe coastă. Canoele sunt încă folosite de pescari pentru a naviga de-a lungul liniei de coastă de aproximativ 400 de kilometri, pentru a-şi exercita ocupaţia străveche, pescuitul, a doua ca importanţă în Senegal, după agricultură şi furnizând importante venituri din export. Peştele este şi principala sursă de proteine a localnicilor, ce consumă cea mai mare cantitate de peşte din lume pe cap de locuitor, la concurenţă cu Japonia.
Soarele străluceşte aproape tot anul pe sutele de kilometri de plaje superbe, estuare, mlaştini de mangrove, savane şi secţiunea semi-deşertică din nord. Regiunea Casamance, o fâşie de pământ ce se întinde de la est la vest de-a lungul vecinei Gambia, se mândreşte cu câteva din cele mai tari plaje ale Africii de vest şi este una din zonele cele mai atractive din punct de vedere turistic, o proiectare a frumuseţii tropicale de care se bucură Senegalul, cu păduri luxuriante, plantaţii de cocotieri, flori de Bougainvillea şi apele calde ce mărginesc întinderile de nisip. Hotelurile situate din preajma plajelor au transformat Casamance într-un paradis turistic pentru vizitatorii săi. Oraşul modern Dakar, situat în vârful peninsulei Cap Vert, este un centru social, cultural şi economic vibrant, unde oamenii de afaceri se contopesc cu turiştii şi senegalezii îmbrăcaţi tradiţional, în mijlocul unei confuzii generale, a hotelurilor sclipitoare, cafenelelor, pieţelor în aer liber şi în preajma oraşului vechi („medina”). La doar 3 kilometri în larg găsim Goree, o insulă ce a jucat un rol important în comerţul cu sclavi din partea de vest a Africii, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea.
Senegalul nu oferă doar resorturi litorale, o istorie fascinantă şi o infrastructură de afaceri modernă, dar este şi gazda unor parcuri naţionale bogate în floră şi faună, oportunităţi excelente de pescuit şi de scuba-diving şi o diversitate culturală deosebit, de obiceiuri şi tradiţii, precum şi o primire caldă din partea locuitorilor săi. Senegalezii ce aderă la aceste valori tradiţionale şi îi respectă pe ceilalţi, cunosc bunele maniere şi pun preţ pe ospitalitate.